SERIUS: ORANG KAYA INI TIBA-TIBA JATUH MISKIN HANYA DALAM SEMALAM

SERIUS: ORANG KAYA INI TIBA-TIBA JATUH MISKIN HANYA DALAM SEMALAM

“Situasi buruk, buruk sekali,” kata John Demetriu (65) sambil mengelap air matanya. “Saya kehilangan semua wang saya.” John Demetriu sekarang tinggal di sebuah desa nelayan Liopetri di Cyprus. Namun selama 35 tahun sebelumnya dia tinggal di Bondi Junction di Sydney, tempat dia bekerja selama bertahun-tahun menjual perhiasan asli dan tiruan. Dia meninggalkan Cyprus di tahun 1970-an ketika kawasan itu terlibat konflik dengan Turki, membawa isteri dan anak-anaknya ke Australia. Di tahun 2007, dia kembali ke Cyprus untuk pencen dengan dana sekitar 1 juta dollar AS yang merupakan keseluruhan simpanannya. Dia merancang untuk membiayai pendidikan beberapa cucunya—yang tinggal di Cyprus—untuk membolehkan mereka ke universiti.

Dia juga harus membiayai perbelanjaan perubatannya kerana dia menghidap sakit jantung. Bunga dari wang tabungannya cukup untuk pencen dengan selesa dan kadang kala dia akan melakukan percutian ke Australia. Dia juga sempat ingin membeli kapal. Semuanya itu belum sempat dilakukannya. Namun, sekarang semuanya itu tidak ada lagi. “Bila saya memutuskan untuk tinggal, saya memang akan membangunkan rumah. Namun sayangnya, saya tidak membuat keputusan tersebut. Hari Jumaat, ketika hendak tidur, saya masih kaya.

Namun ketika bangun, saya jadi miskin,” kata John Demetriu kepada harian Sydney Morning Herald. Seluruh wang simpanannya ada di Bank Laiki, bank yang menjadi mangsa utama dari pakej penyelamatan ekonomi Cyprus yang dibuat oleh Uni Eropah. Laiki akan ditutup. Mereka yang memiliki tabungan kurang dari 100.000 euro akan dipindahkan ke Bank of Cyprus. Mereka yang memiliki lebih dari itu dipastikan tidak akan mendapatkan kembali wang mereka kerana seluruh aset bank tersebut akan diambil alih oleh para kreditor. -Sydney Morning Herald.

KuraKura.My