SUKAN: JDT ADALAH PASUKAN PALSU KATA GUIZA ?

SUKAN: JDT ADALAH PASUKAN PALSU KATA GUIZA?

Daniel Guiza, yang kelihatan sugul, sayu dan marah ketika ditemubual sejurus tamat perlawanan antara JDTFC menentang Terengganu semalam, melahirkan rasa kesal dan kecewa kerana mendapat tahu beliau telah bermain dengan sebuah pasukan palsu. Tambahnya, seluruh rakyat dan media Sepanyol kini mengecam dirinya kerana bermain dengan pasukan tersebut. Mereka berpendapat, Guiza telah mencemarkan maruah, budaya bolasepak dan Raja Sepanyol kerana bermain dengan pasukan palsu yang tiada nilai integriti ini. Dirinya kini dikatakan dalam keadaan tertekan dan trauma sehingga teman wanitanya yang tidak lagi sanggup menanggung rasa malu meminta putus dengan mengirimkan “wall post message” di laman Facebook miliknya akibat bermain dengan pasukan palsu ini.

“Saya kesal dan hati saya terguris kerana mendapat tahu bermain dengan pasukan palsu dan saya tidak ingin membangangkan diri saya lagi dan khususnya seluruh rakyat Sepanyol, namun saya juga rasa bersyukur kerana akhirnya saya sudah mendapat tahu perkara sebenar yang cuba disembunyikan oleh mereka selama ini”. Tambah Guiza, ini bukan soal wang ringgit, tapi lebih kepada soal integriti, intelektual dan tanggungjawab modal insan yang menjadi pegangan hidupnya selama ini. “Cukuplah dengan penghinaan bermain dengan pasukan palsu ini. Saya sudah tidak sanggup. Saya tidak akan menjatuhkan air muka saya dengan bermain dengan pasukan seperti ini lagi. Sebab itulah saya tidak meraikan jaringan saya ketika menentang Terengganu kerana tanda protes ke atas pasukan palsu ini. Hanya penyokong yang bijak saja faham. Manakala yang bangang, terus bersorak macam orang kena rasuk saka”.

Pada masa yang sama. Guiza melahirkan rasa terkejut dan pelik bagaimana pasukan ini sanggup mengambil Safiq Rahim. “Sesungguhnya, Safiq itu tiada kaliber untuk bermain bolasepak. Jika di Sepanyol, dia hanya taraf pencacai bola sepak saja. Kalau setakat “free kick” dia tu, saya cuma gunakan tumit dan buku lali saja. Saya juga meluat melihat misai nipisnya. Ada ketika, saya membayangkan bola itu adalah muka Safiq semasa mengambil sepakan percuma atau penalti”, ujar Guiza dalam nada yang amat geram dan meluat.

“Saya juga merasa hairan bagaimana penyokong pasukan palsu ini boleh menjadi bangang dengan menyokong pasukan ini dan tidak pasukan asal mereka yakni Johor FC dan juga Johor FA yang sudah lama terperosok dalam Liga Perdana sebelum ini. Bagi saya ini satu tindakan yang tidak bertamadun, bangang dan tiada integriti. Jika saya menjadi mereka, pastinya saya akan menggantung diri. Dikahabarkan, sebelum saya menyertai pasukan palsu ini, Stadium Larkin dan Stadium Pasir Gudang tidak pernah penuh dan kadang kala hampir kosong. Nampaknya mereka ini bukanlah penyokong bolasepak sebenar seperti penyokong Kelantan, Selangor dan Perak. Saya amat malu dan menyesal. Semoga tuhan mengampuni dosa saya ini”, kata Guiza sambil meludah dan memijak gambar muka Koyok yang dikatakan mengugut dirinya supaya terus bermain dengan JDTFC.

Disamping itu, Guiza kerap kali tertanya-tanya apakah maksud tiga bintang di atas logo JDTFC itu. “Saya pernah menanyakan hal tersebut kepada rakan sepasukan ketika berdisko di bandaraya Johor Bahru, tapi mereka kelihatan terpinga-pinga dan buntu akan maksud bintang itu. Mulai saat itu saya sudah syak, pasukan ini adalah pasukan palsu. Jelas sekali, bintang di atas logo itu juga hendak di palsukan oleh mereka! Apa kejadahnya!” Bentak Guiza dalam bahasa Sepanyol.

Ketika di pengakhiran temubual, Guiza sempat berpesan kepada penyokong Johor palsu, “saya menyeru kepada mereka, kembalilah ke pangkal jalan. Masih belum terlambat untuk berbuat demikian. Saya sudah nampak cahaya kebenaran, anda bila lagi? Janganlah di ikut sangat perangai “glory hunter” Koyok dan IJF yang bangang itu”. Ujar Guiza seraya memecut keretanya buat kali terkahir di bumi Johor.

KuraKura.My